#1 2007-08-07 22:56:01

Admin

http://img145.imageshack.us/img145/4208/admin0lj.gif

Zarejestrowany: 2007-08-06
Posty: 69
Punktów :   

Trymowanie

Zabieg ten jest możliwy gdy włos jest odpowiednio odrośnięty (zwykle ok. 4 miesiecy od ostatniego trymowania). Jeśli spróbujemy zrobić to wcześniej, to napotkamy opór ze strony włosów (nie będą chciały wychodzić) i psa, dla którego wyrywanie zdrowych włosów jest tak samo bolesne jak dla człowieka. Gdy włos jest dojrzały do usunięcia pies nie będzie protestował. Najprostszy sposób na odgadnięcie, czy włos nadaje sie już do trymowania to obserwacja dywanu w domu. Gdy ilość sierści na nim zaczyna nas już denerwowac to sygnał, że czas na trymowanie sznaucera. Nim jednak się za to zabierzemy warto sprawdzić, czy rzeczywiście włos łatwo wychodzi. Mała kępka włosów okrywowych chwycona między dwa palce powinna prawie w całości dać się wyrwać. Gdy nam sie to udało, to znaczy, że trzeba psa wytrymować.
Trymowanie rozpoczyna się od górnej linii bezpośrednio za uszami i wyskubuje się niepożądane włosy aż do włosów okrywowych, twardych i dobrze przylegających. Przy tej czynności korzysta się z palców /kciuk i wskazujący/ oraz noża trymerskiego. Przy posługiwaniu się trymerem trzeba zwrócić uwagę aby włos nie był obcięty lecz całkowicie wyrwany.Na początek warto wybrać tępy, by nie przycinał włosów zamiast wyrywania. Po nabraniu wprawy warto używać ostrzejszego, bo włosy łatwiej się o niego zaczepiają, ale trzeba bardziej uważać, gdyż można nim przyciąć włos zamiast wyrwania, a wtedy cała nasza praca pójdzie na marne. Trymując nożykiem przytrzymuje się kępkę włosów między kciukiem, a ostrzem i pociągając "z włosem" wyrywa. Należy przy tym uważać na kąt ustawienia nożyka (najlepiej, gdy prowadzi się go prostopadle do powierzchni skóry). W ten sposób przygotowuje się kark, łopatki i grzbiet do nasady ogona. Włos na karku musi przechodzić harmonijną linią we włos na grzbiecie. Włosy na karku powinny być gładkie i dobrze przylegać. . I tak trymujemy aż obejmie całą powierzchnię 1.Jeżeli włos wychodzi dość lekko również z pola 2 można wytrymować także te miejsca. W polu 3 włos wychodzi najtrudniej i jeśli są z tym kłopoty można zostawić je nie trymowane. Włos w tych miejscach jest zdecydowanie bardziej miękki i nawet dojrzały trzyma się dość mocno w skórze. Te miejsca zazwyczaj strzyże się na krótko maszynką więc trymowanie ich nie ma aż takiego znaczenia. Trymowanie pupy psa też możemy sobie podarować, bo nawet najspokojniejszy sznaucer tego nie lubi. Jeżeli sznaucerek ma długi ogon powinien tak wyglądać , że u nasady szeroki zwęża się ku górze i zakończony jest szpicem. Na spodniej stronie ogona nie powinny sterczeć żadne włosy, muszą być one równo wyskubane lub przycięte. Pola 4 sie nie trymuje.


http://img265.imageshack.us/img265/9404/beztytuu4tf.png

Źródło http://www.artax.pl/trymowanie.html

Offline

 

#2 2007-08-09 09:56:39

Dyda3

http://img516.imageshack.us/img516/1338/ranga2cb3.gif

Zarejestrowany: 2007-08-08
Posty: 68
Punktów :   
WWW

Re: Trymowanie

Jak zwykle o sznaucerkach
Mój pies linieje zawsze wiosną, latem i wdedy to jest też nie do zniesienia....(dobrze, że jest w sadzie, a nie w domu!) Muszę go wtedy tyyyyle wyczesywac, a i tak nic nie daje!


||||hauu.blog.onet.pl||||

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
tran skład